Kako lahko moduliramo svoje telo

Kako lahko moduliramo svoje telo

Velikokrat dobim vprašanja na to temo, kaj lahko naredimo, ko pridemo do blokad v svojem metabolizmu, telesu, psihi, ko se preprosto stvari več ne spreminjajo na bolje ali pa se sploh še niso začele spreminjati.

Tako da, začnimo na začetku. Z vami delim nekaj osnovnih trikov, ki jih tudi sama uporabljam, dopolnjujem, se ob njih učim, odkrivam nove globine. S svojim tempom, lahko iz teh nasvetov naredite velike spremembe na nivoju svojega telesa in psihe. Iz izkušenj, pa lahko že na začetku povem, da bo težko :). Novosti v svojem vsakodnevnem ritmu razmišljanja in prehranjevanja težko sprejmemo za svoje, ker to zahteva izstop iz cone udobja, naši možgani to sprejemajo kot nekaj tujega, nevarnega. Ampak, če vztrajate dovolj dolgo in preidete svoje strahove ter dvome ali je to dobro za vas, lahko premaknete marsikatero blokado v psihofizičnem stanju.

To bo dolg zapis, namreč težko je vse to napisati zgolj le z nekaj stavki, vsaj meni. Zato se udobno namestite, zapišite kaj novega v svoj dnevnik, poslušajte glasbo … 🙂

TOKSINI

Verjemite, vsi imamo v telesu nakopičenih kar nekaj toksinov (iz hrane, vode, okolja, toksičnih misli, cepiv, zdravil in seznam se še nadaljuje), ki se jim je še z najbolj vestnim in naravnemu ekosistemu usmerjenemu ravnanju zelo težko izogniti. Pomembno dejstvo: dokler se v naših celicah, tkivih, organih in medceličnem prostoru »valjajo« ti najrazličnejši toksini (gledano iz fizičnega ali psihološkega aspekta), ni mogoče prebiti blokad v telesu. Povzročijo namreč popoln zastoj energije v čakrah in meridianih, glavni organi razstrupljanja (jetra, ledvice, pljuča, črevesje, koža) niso sposobni optimalnega izločanja, pride do nevroloških blokad v razmišljanju in čutenju (marsikdo se spopada z motnjami koncentracije, meglenimi mislimi – izgubo jasnega toka misli, motivacije, depresijo ali s konstantnim generiranjem negativnih misli in čutenj itd.), kopičenja telesne teže (ne glede na diete in spremembe v prehrani teža ostaja enaka), v telesu se nam poruši naravna mikrobiota, kar pomeni, da se razmnožijo morebiti glivice, paraziti, izbruhnejo nam viroze, bakterijske infekcije – to lahko opazimo na telesnem nivoju v obliki bolezni, začnejo se kronične bolečine (razni išiasi ipd.), alergije, kožne težave, hormonske težave … Kanaliziranje težav gre v smeri konstitucijskih šibkosti posameznika in v smeri največjih »kiksov«, ki jih posameznik izvaja v svojem vsakdanu.

Kaj lahko naredimo:

1. Izločimo problematična živila:

 • Vsa industrijsko predelana hrana, mesni produkti (salame, klobase, paštete …), sladkarije in vse kar nam ni direktno dala narava naj postopno ne bo več del naše kuhinje. Hrano pripravljajmo iz osnovnih surovin – primer: ne kupimo npr. pudinga v vrečki, ampak ga lahko pripravimo iz avokada, datljev in 100 % kakava.
 • Pšenica, bela moka in razni generični pekovski izdelki (gre za masovno industrijsko predelavo, masovno uživanje glifosata-zelo toksičnega pesticida in seveda enormnih, nenaravnih količin glutena-v podrobnosti tega se sedaj ne bom spuščala).
 • Če želimo maksimalizirat razstrupljanje, je zelo fajn, da vsaj za en mesec telesu damo čas, da spozna kako se počuti brez mleka in raznih mlečnih izdelkov.
 • Če čutimo, da zmoremo, lahko preizkusimo tudi izločitev vseh živalskih produktov za vsaj en mesec. Tukaj ne govorim o tem, da bi vas želela spreobrniti v vegane – to ni moj namen in tega niti ne podpiram za vse – gre le za to, da želimo resetirati svoje telo, maksimalizirati razstrupljanje, regenerirati celice, sprostiti čustvene blokade in mnogo več. Če izločitev mesa in jajc za 1 mesec ne gre, pa poskrbite, da bodo res ekološkega izvora od preverjenih kmetov (sicer se res zastrupljamo s stresnimi hormoni, živalskim adrenalinom, antibiotiki in drugimi strupi). Dodajte tudi divje ribe.
 • Izločimo substance ali hrano, za katero čutimo, da smo od nje odvisni – lahko je to kava, kozarček vina, čokolada, meso, cigareti … Karkoli, brez česar si ne predstavljamo preživljanja svojega vsakdana – to je nevrološka dopaminska zanka, ki se jo lahko resetira, če telesu damo možnost. Vse je v naših glavah in emocionalnem svetu – saj vsi poznamo občutek, da dan ni enak če ne spijemo jutranje kavice ali če ne pojemo koščka čokolade po kosilu, to je ta klasičen občutek, da nekaj manjka – gre pa pravzaprav za čustveno praznino oz. nadomeščanje neke praznine, ki jo čutimo v telesu. Tega nivoja se zelo radi dotaknemo preko hrane, saj nam ta daje občutek ljubezni, sproščenosti, udobja, domačnosti, s hrano preganjamo dolgčas, nemotiviranost in mnogo več. Da ne bo pomote, jaz nisem tu nobena izjema, tudi jaz sem šele v procesu preseganja teh blokad – moja osebna odvisnost od občutka domačnosti in sproščenosti je 100 % kakav, še natančneje topel napitek iz tega kakava, njami, spila bi jih 100 na dan :).

2. Rotirajmo živila: gre za sistem raznolike prehrane, saj živila, ki jih pogosto jemo, rotiramo na vsaj 4 dni. To pomeni, da če smo danes jedli krompir, krompirja ne bomo jedli naslednjih 4 dni. Bomo pa naslednje dni namesto krompirja pojedli npr. en dan proseno kašo, en dan zelenjavno enolončnico, en dan ajdovo kašo, en dan kvinojo itd. Tak sistem nam omogoči, da iz črevesja in iz limfnega sistema izločimo ostanke živil, ki nam lahko zaradi konstante prisotnosti (kljub temu, če gre za zdrava živila) povzroča intoleranco, alergije in kronična vnetja. Malo se poigrajmo s pestrostjo in preizkusimo kaj novega.

3. Naša prehrana naj temelji na čim več superživilih vseh vrst, takih, ki so jih poznale že naše babice in tudi malce bolj eksotičnih:

 • Brokoli, cvetača, ohrovt, kodrolistni ohrovt
 • Avokado
 • Listnata zelenjava vseh vrst (endivija, špinača, kristalka, radič, koprive, regrat, …
 • Zeleni napitki z poganjkov trav (pšenična trava, ječmenova trava …)
 • Alge (spirulina, klorela, klamatske alge, kelp …)
 • Čebelji izdelki (med, propolis, cvetni prah, matični mleček)
 • Česen, čebula čemaž, drobnjak
 • Korenje, sladki krompir, rdeča pesa, koleraba
 • Jagodičevje (borovnice, robide, maline, …)
 • Medicinske gobe (shiitake, maitake, reishi, coriolus, cordiceps, chaga)
 • Začimbe (kurkuma, bazilika, koriander, origano, rožmarin, čili, kajenski poper, kumina, cimet, klinčki…)
 • Goji jagode, maca, camu camu, acerola, moringa, pegasti badelj …
 • Vso biološko sadje in zelenjava v čim bolj raznoliki obliki
 • Semena (konopljina, chia, lanena …)
 • Olivno, kokosovo olje, laneno olje, olje črne kumine …

4. Pijemo dovolj vode čez dan, 1L na 25 kg telesne teže. Brez vode ne moremo funkcionirati optimalno, vsaka naša celica je odvisna od vode. Tega nikar ne pozabimo!

Pomembno: Pri celem procesu je zelo pomembno, da sledite svojim sposobnostim – pojdite korak za korakom, kolikor pač zmorete. Lahko začnete z izločitvijo čokolade, nato kruha, nato mesnin itd. Prepustite se toku in opazujte svoje telo, kako se počutite, katera čustva pridejo ob tem na plano. Le na tak način lahko na dolgi rok potem dejansko tudi spremenimo svojo prehrano in se globlje spoznamo. Moramo prepoznati svoje vzorce, omogočiti telesu, da se sčisti in dejansko občutiti kako je biti lahek, pretočen, poln energije … Nikakor ne gre za dieto, ki se je z vso možno frustracijo držimo en mesec in nato pademo v isto zanko čustev, odvisnosti in blokad v telesu.

NOTRANJI TUŠ IN LAHEK ZAČETEK DNEVA

Ko smo izločili »negativne prehranske akterje« začnimo delati na izločanju toksinov in vnašanju hrane za celice. Takoj ko se zbudimo, spijemo vsaj 1 l tople vode s sveže iztisnjenim sokom limone. Število limon je odvisno od naših sposobnosti in zdravstvenega stanja. Kakorkoli, osnova sta 1 do 2 bio limoni (ali limeti). Količino vode lahko povišujemo tudi do 2 l. To spijemo, kolikor hitro je mogoče. Lahko naenkrat ali v določenem času. Če ne gre drugače, spijte kolikor je mogoče in preostanek razporedite čez dan. Zakaj toliko vode? Čez noč se nam nakopičijo toksini in kisline, ki jih je zjutraj zelo dobro izločiti. S tolikšno količino vode in dodatkom limone kot enim najboljšim razstrupljevalcem, izplaknemo veliko količino toksinov vse skozi debelo črevo. Dosežemo več delov, kjer so se toksini nakopičili. Ker vsi ti toksini (če ostanejo v našem telesu), poleg fizičnih blokad, vplivajo tudi na naša negativna čustva, je to dobra celostna metoda čiščenja blokad na vseh nivojih in začetek dneva z več motivacije, lahkosti in pozitivnih misli.

Če sodite med tiste, ki dejansko sploh ne pijejo vode zjutraj ali celo dan začnejo direktno s kavo, začnite z 1 kozarcem tople vode in limone in povečujte količino postopno. Če imate občutljivo sklenino, spijte vodo z limono s slamico. Nič se bat, hitro se boste navadili na ta ritual in veliko količino vode.

Če se zbudite dovolj zgodaj, lahko notranjemu tušu priključite še jogo, vaje dihanja, quantum flow tehnike (komur je to znano – zelo priporočam Juan Pabla Barahono), sprehod v naravi, meditacijo. Tako bo učinek in aktivacija metabolizma še močnejša. Pač naredite si svoj ritual aktivacije, čiščenja in prebujanja svojih višjih potencialov.

BIOHACKING – prekodiramo svoje telo in stare genetske zanke v telesu s triki, ki lahko spreminjajo izražanje genov, spodbujajo regeneracijo celic, zdravijo ipd.

 • INTERMITENTNO POSTENJE

Je ena od metod, ki lahko zelo dobro vpliva na celostno regeneracijo telesa, izboljša sposobnost razstrupljanja in »reseta« celotnega sistema. Gre za to, da v določnem časovnem okvirju v dnevu ne jemo ničesar (vsaj ničesar preveč kompleksnega), kar nam omogoči, da iz konstantnega stanja prebavljanja hrane v našem sistemu, preklopimo v fazo regeneracije, razstrupljanja, celice dejansko dobijo možnost, da se lotijo lastne regeneracije, namesto usmerjanja celične energije (ATP) v prebavo konstantno prisotne hrane, njenih presnovkov in tudi njenih toksičnih metabolitov, ki nam lahko nadalje povzročajo tudi alergije, intolerance in kronična vnetja.

Gre za način prehranjevanja, da določeno število ur v dnevu jemo, določeno število pa ne. Okno v katerem jemo in v katerem ne, si določimo sami glede na naše sposobnosti. Tipični primeri so 12/12 (v oknu 12 ur jemo, 12 ur se postimo), 16/8 (v oknu 8 ur jemo in 16 ur se postimo), bolj napredni pa izvajajo 20/4 (v oknu 4 ur jemo in 20 ur se postimo). Veliko ljudi se prestraši šoka, da ne sme jesti, zato sploh ne preizkusi te metode. Želim poudariti, da ni potrebno stremiti za perfekcionizmom, lahko metodo popolnoma prilagodimo svojim potrebam in sposobnostim ter imamo od nje še zmeraj veliko koristi. Torej okno, ko »ne jemo«, si lahko prilagodimo in če imamo krizo spijemo kak napitek (matcha, chai latte, kakav), pojemo malo zelenjavne juhice, spijemo kak smoothie, pojemo košček sadja. S tem še zmeraj ne bomo prestopili v masiven prebavni proces, ki nam onemogoči razstrupljanje in regeneracijo. Jaz osebno spijem tudi kak napitek kot je 100 % kakav ali pa pojem malo sadja ali juhice – seveda je pomembno, da je to zelo malo, da proces še zmeraj teče. Predvidevam, da vam je jasno, da kruh s salamo, čokolada, hamburger, testenine, pica ipd. ne štejejo, tudi v majhnih količinah ne 🙂

V splošnem priporočam naslednji protokol: najkasnejepo 18.00 uri zvečer ne jemo nič kompleksnega več, le še pijemo (če gre prej, pa lahko ta proces začnemo že od 16.00 ali prej). Pred spanjem lahko spijemo tudi še kakšno toplo limonado, ekološki čaj. Ko se zbudimo dan začnemo z notranjim tušem (1 do 2 litra tople vode z limono), ki mu lahko sledi še toplo-hladen dejanski tuš, da poženemo cirkulacijo v telesu. Odvisno od časa lahko naredimo še jogo, gremo na sprehod, naredimo vaje dihanja, meditacijo ali se vsaj malo razgibamo. Če želimo podaljšati učinke razstrupljanja je prvi obrok zelo lahek, lahko ga tudi preložimo in takoj zjutraj še ne jemo. Za lahek obrok štejemo le sadje, listnato zelenjavo, začimbe, zelišča, superživila, malo zdravih rastlinskih maščob. Torej privoščimo si sadje, narezano ali pa v obliki smoothie-ja (zblendamo različne kombinacije po želji: sadje + zelenolistnata zelenjava + zelišča in začimbe (peteršilj, koriander, zelena, kajenski poper, kurkuma, cimet …) + superživila kot so spirulina, klorela, acerola, camu camu, maca, goji jagode, ječmenova trava, pegasti badelj, … + lahko dodamo še zdrave maščobe za absorpcijo nutrientov (avokado, chia semena, lanena semena, kokosovo olje …). Poigrajte se in ustvarite svoj najbolj božanski smoothie, poln nutrientov, prebudite otroka ustvarjanja v sebi :).

Tako mine dopoldne in najbolj kompleksen obrok naj bo okrog 12-13te ure, ko je naš prebavni ogenj po tradicionalni kitajski medicini najmočnejši. Tedaj lahko najbolje prebavljamo. To je najboljši čas, da pojemo kaj bolj kompleksnega (kvinoja, rižota, enolončnice, solatne bovle itd.). Potem pa sledi proti večeru še nek lažji obrok, najbolje le zelenjavni. Po 18ti uri pa ponovno preidemo v fazo regeneracije. Tako je celoten cikel zelo dobro sklenjen in nam omogoča odpravljanje marsikaterih blokad, presnovnih, psiholoških, energijskih … Če imamo vmes veliko željo po določeni hrani, ki ni zdrava, dajmo priložnost tudi poglobitvi v svoja čustva, kaj nam telo sporoča s to željo, kaj nam dejansko manjka namesto hrane (je to strah, dolgčas, želja po ljubezni, praznina …)

 • DIHANJE

Zelo pomemben del razstrupljanja in optimalnega delovanja telesa je tudi dihanje, na katerega veliko ljudi pozablja. Z dihanjem lahko preklapljamo med stresnim in sproščenim odzivom telesa. Z napačnim dihanjem lahko zablokiramo sposobnost prebavljanja hrane, razstrupljanja (izločevalni in razstrupljevalni procesi jeter in ledvic se dobesedno zablokirajo).  Z dihanjem lahko vplivamo na naš limbični sistem, pri aktiviranju in sproščanju globoko zakoreninjenih nezavednih blokad. Je pa vsekakor preobsežna tema za ta članek, saj je v ozadju dihanja cela znanost. Kar pa bi poudarila tudi iz lastne bioresonančne prakse je, da zelo malo ljudi diha sproščeno s trebušno prepono. Ravno nasprotno, diha le z gornjim delom dihal in ima ves čas zategnjen ramenski obroč, na tem predelu zablokirane meridiane. To je tipično stresno stanje v organizmu, ki se preslika na naš prebavni, imunski, hormonski in nevrološki sistem. Marsikatera funkcija v telesu je zaradi napačnega dihanja in preklopa v stresni simpatični živčni odziv okrnjena. Tudi metabolizem je »zaštopan«, več toksinov se generira, smo konstantno v vnetnem odzivu, pridobivamo na teži, meridiani so zablokirani in imamo popoln energijski zastoj.

Torej začnite dihati s trebušno prepono čez cel dan (pravilno dihanje in različne tehnike dihanja lahko raziščete, literature in mojstrov je veliko). Osnovni proces, opisan v 4 osnovnih fazah, pa je sledeč: Vdih – sprostimo prepono in jo počasi spustimo v trebušno votlino (trebuh se izboči, tako kot pri dojenčkih) med istočasnim vdihovanjem zraka skozi nosnice. Ko so pljuča polna zraka, dvignemo ramena in spustimo zrak še v zgornji del pljuč. Zadrževanje: zadržimo dih in stisnemo mišice medeničnega dna za 3-10 sekund. Izdih: prepono potegnemo navzgor in spustimo zrak počasi in enakomerno skozi nos ali usta iz pljuč. Premor: po izdihu malce počakajmo, da se prepona sprosti.

K jutranjemu ritualu notranjega tuša s toplo limonado pa lahko dodate še tehniko dihanja Wima Hoffa, ki ne vzame preveč časa in dobesedno omogoči vstop kisika globoko do vseh celic, prehaja limfne vozle in vstopa do nevrološkega sistema, zato je odličen način regeneracije kot tudi psihološkega sproščanja in spuščanja blokad – po domače meditacije tudi za tiste, ki ne marajo klasičnih meditacij (https://www.youtube.com/watch?v=tybOi4hjZFQ). Raziščite njegov pristop, morda vam bo všeč, metoda pa res ni zapletena in vas ne bo odvrnila niti, če ste začetnik. In ne pozabite, vztrajajte in postalo vam bo domače. Pri načinu dihanja, ki ga predstavlja, gre za generiranje veliko enakomernih vdihov in izdihov, ki jim sledi zadrževanje diha glede na zmožnosti (vaja in ponovitve delajo mojstra :)), ki omogoči vstop kisika v vse celice – ta proces ima res enormne učinke na telo.

Posebno dihanje na nivoju kvantne fizike, chi gonga, šamanizma in drugih tehnik pa izvaja tudi Juan Pablo Barahona s tako imenovano tehniko Quantum flow-a. Če ste pripravljeni za poglobitev procesov v telesu, sproščanja blokad, razstrupljanja in prehode na nove nivoje dojemanja sebe, vam njegove tehnike toplo priporočam. Ampak na to morate biti pripravljeni, temu dorasli, mora vam energijsko zresonirati, zato to ni za vse 🙂

 • BIORESONANCA

Zelo močna metoda prepoznavanja energijskih blokad v telesu, vnetij, nakopičenih toksinov, avtoimunskih ali alergijskih zagonov, patoloških bremenitev. Omogoča nam pregled psiho-fizično-energijskega stanja na najrazličnejših nivojih delovanja organizma. Z bioresonančno terapijo lahko posežemo na zelo globoke celične nivoje in tam sprožimo preobrazbo, čiščenje, regeneracijo, tako da v procesu, ko želite korak naprej in globlje zelo priporočam.

V svoji praksi izvajam temeljit pristop v kombinaciji z najrazličnejšimi zelišči, prilagojno prehrano in tarčnimi terapijami za preseganje psiho-fizičnih bremenitev. Če želite poglobitev svojega procesa razstrupljanja ali razreševanja določene zdravstvene problematike mi pišite.

Piši nam če želiš izvedeti več.

 • VSAKODNEVNO GIBANJE, STIK Z NARAVO IN GENERIRANJE POZITIVNIH MISLI

To so še 3 dodatne komponente, brez katerih ne moremo ustvariti globoke pretočnosti v svojem življenju. Stik z naravo in gibanje v naravi je ključnega pomena za ozemljitev, zbistritev, aktivacijo vseh vezivnih tkiv, fascij in limfe. Omogoča sprostitev uma, globlje povezovanje s sabo. Aktivira metabolizem, razstrupljanje.

Še en zelo pomemben aspekt zaradi katerega smo lahko konstantno v zakrčenem stanju in zastrupljenem telesu, so negativne in toksične misli, ki nas avtomatično dajejo v kroničen stres in energijsko zablokirano stanje. Vse kronične bolezni so v tesni povezavi z našimi mislimi in psiho. Na to temo so napisane številne knjige in strokovni članki (v branje priporočam Joe Dispenzo). Je zelo široka tema, v katero se v tem članku ne bom spuščala v podrobnosti. AMPAK, ZELO POMEMBNO: ko želimo modulirati svoje telo, ne moremo mimo te teme. Brez psihološkega aspekta, svojega telesa ne moremo modulirati. Zelo pomembno je, da preusmerimo vse negativno v pozitivno! Naredimo korak naprej in dan začnimo za spremembo drugače 🙂 Z nasmeškom in motivacijo v nov, lep dan, pa naj bo takšen ali drugačen. Vsak dan prinaša kaj novega, nova spoznanja. Spreobrnimo svoje izzive v miselnost novih učenj in poglabljanj. Če v svojem življenju ničesar ne spremenimo, ne moremo pričakovati sprememb, napredka, razvoja. Če vsako jutro dan začnemo z razmišljanjem o enih in istih problemih, o tem kako se nam ne da v službo, kako je vse brez pomena, kako nimamo časa za nič; če vsak dan jemo bolj ko ne enako, po možnosti v veliki meri predelano, hitro ter nezdravo hrano in če padamo v zanko istih odvisnosti (kruh, sladkarije, hitra hrana, …); če dejansko že čutimo kronično izgorelost, smo ves čas napeti, zategnjeni, utesnjeni, v bolečinah; in kot pika na i večere zaključimo ob klasičnih sporedih na televiziji … no, če v tem dnevnem redu ničesar ne spremenimo, bo po vsej verjetnosti vse ostalo enako. Dan za dnem se bomo vrteli v istih problemih ali jih celo poglabljali. Pa si tega res želimo? Spremembe so težke, ker nam razbijejo naše navidezno lažno varno zavetje vsega poznanega, ampak ko enkrat predremo led, se nam začnejo odpirati nova vrata. ZAČNIMO MISLITI POZITIVNE MISLI, OBRNIMO RAZMIŠLJANJE O SEBI V VERZIJO, KOT DA SMO DOSEGLI SVOJ NAJVIŠJI POTENCIAL (FINANČNO, OSEBNOSTNO, TELESNO, EMOCIONALNO …). Začutimo, kako bi se počutili, če bi bilo to res. Povezava misli in čutov generira nova genetska izražanja, to je dokazano. Dovolj ponovitev pozitivnih misli v kombinaciji z občutki, bo začelo spreminjati vašo trenutno realnost. Ampak, za to je potreben čas in predanost. Brez nič, ni nič!

Mislim, da sem bila dovolj dolga 🙂 Vsa ta priporočila vam bodo prinesla številne pozitivne spremebe, lotite se jih v svojem ritmu. Če pa ste zagnani in želite iti »all in«, mi pišite, da s pomočjo bioresonance prodremo globlje in tudi terapevtsko podpremo vse procese in kanale v vašem telesu.  

Vse dobro in nasmeh 🙂

Sendi Lešnjak